Sparande

Det finns flera sätt att spara pengar på via banken. Det enklaste sättet är att spara i den egna banken, på ett särskilt konto.

Spara pengar

Den som har en slant över gör rätt i att spara pengarna. Det är också smart att lägga undan en peng varje månad för att få ett sparkapital. Sparkapitalet är menat att växa. Därför går det att börja med att lägga undan en buffert på ett sparkonto. Ett sparkonto ger högre ränta än ett lönekonto. Utöver det erbjuder banken också fonder och placering i värdepapper. Poängen med att spara pengar i en viss form är att försöka få bra ränta på pengarna, så att de växer och blir fler.

Sparkontot

Ett sparkonto är till för de pengar som vi rör sällan. Det kan handla om pengar till en semester, en ny bil eller en husvagn. Det är också bra att ha en buffert för utgifter som vi inte räknat med. Dessa pengar gör sig bäst på ett bankkonto med sparränta. Sparräntan är ganska låg, men kontot på en av de vanliga bankerna är en trygg placering. Det finns en insättningsgaranti som utgår av staten utifall att banken skulle gå omkull, en ersättning som är maximerad till 500 000 kr per person eller företag.

Begränsningar

Då ett sparkonto är till för pengar som inte ska röras går det inte att göra vad som helst med pengarna heller. Det går till exempel inte att koppla något bankkort till kontot, eller att ta ut pengar titt som tätt från kontot. Vissa konton gäller också under en fast tid, såsom ett halvt eller ett år. Då är det meningen att pengarna ska stå kvar där hela tiden. Annars kanske inte räntan faller ut alls.

Olika varianter

Ränta och förutsättningar för sparkontona varierar mellan olika banker även på andra sätt. Vissa har en hög ränta, men då innefattas också kravet om att pengarna står helt stilla på kontot. Det finns också då ofta ett insättningstak, på till exempel 50 000 eller 100 000 kr. Andra har ett minimibelopp som måste sättas in för att få den ränta som banken skyltar med. Det kan handlar om lika mycket pengar.

De flesta, men inte alla, sparkonton erbjuder ett eller ett par avgiftsfria uttag per år, men har då också en lägre ränta. Det kan också förekomma avgifter på uttag från sparkonto. Ibland handlar det om en procent av uttaget, ibland om en fast avgift. Det blir också alltid avgift för den som tar ut pengar från kontot fler gånger än det antal gånger som erbjuds avgiftsfritt.

Räntan

Många banker har en ränta på under en procent i skrivande stund, men då är också ränteläget i allmänhet väldigt lågt. Men det finns de som har högre ränta. Vissa erbjuder sina kunder en fast ränta, medan andra har en rörlig ränta. Då förväntningarna är stora på att räntehöjningar ligger för dörren, kommer också sparräntan att höjas framöver. Därför är stalltipset att välja rörlig ränta för närvarande, men ingen är säker på om det är ett bra val eller inte. Det vet vi bara efteråt. Gör därför alltid en egen bedömning. Troligen kommer den högre räntan dock att göra att alltfler väljer banksparande på konto som en säker sparform framöver.

En del av de konton som erbjuder bäst ränta finns hos banker som inte har insättningsgaranti, vilket kan vara bra att veta innan sparkapitalet sätts in.

Välja konto

Alla dessa olika former av konton kan göra det svårt att jämföra alternativen. Utgå alltid från den egna ekonomin och vad pengarna ska användas till vid valet av konto, inte enbart vilken bank som erbjuder det. Tänk också lite extra på insättningsgarantin och hur många uttag som kan tänkas behövas på ett år. Även om det är ovanligt att en bank går i konkurs, är det faktiskt inte omöjligt.

Fonder

Många banker erbjuder fondsparande. De har en portfölj med en mängd olika fonder, som i sin tur handlar med aktier. Sparandet kan handla om engångsinsättningar eller om månadsinsättningar. Risken med fonder är bra mycket högre än det är för sparkonton. Fonderna är stora aktieportföljer där vi som småsparare köper in oss på en liten del. Portföljen har ofta en inriktning, såsom svenska storbolag, asiatiska bolag, eller en viss industri. Riskerna varierar mellan fonderna.

Alla banker erbjuder information om den nivå av risk som anses föreligga med en fond. Det är bra att ha några säkra fonder till att börja med. De säkra fonderna har en god blandning av storföretag i många branscher. Sedan kan man om man vill även spara i fonder med högre risk. Men som alltid när det gäller investeringar, så är inga pengar helt säkra i en fond. Det kan vara så att pengarna går förlorade.

Ta ut från fonden

Det är lätt att ta ut pengar från en fond om en kund är ansluten till en internetbank. Då är det bara att sälja fondinnehavet, eller delar av det, och sedan låta banken sätta in försäljningssumman på kontot. Ofta finns det på kontot inom ett par dagar. Det är sällan en försäljning är förlagd med en avgift, men det händer. Det är lika lätt att sätta in pengar på kontot. Det är bara att begära en överföring, då fondinnehavet köps via ett fondkonto.

Avgifter

Många fonder har stora avgifter för sin fondförvaltning. Det kan äta upp en del av den förväntade vinsten. Det här har många banker fått stor kritik för, men ändå fortsätter avgifterna att vara höga.

Välja fond

En fond ska väljas noggrant. Den som inte vet så mycket om den ekonomiska handeln i världen, kan med fördel välja ett brett alternativ. Det finns fonder som spänner över många olika marknader och branscher. Den som är kunnig inom ett område, som de också tror på i framtiden kan välja detta. Ju mer kunskap en fondsparare besitter, desto bättre brukar placeringarna bli.

Aktier

Detsamma gäller aktier. Det är idag lätt att vara aktieinnehavare och köpa och sälja aktier. Men kunskap ger makt på aktiemarknaden. Enkelheten i att köpa och sälja aktier har gjort att mängder med privatpersoner sparar i aktier. Det går att göra genom några klick via den egna banken. Det enda som behövs är en aktiedepå, och sedan kan pengar överföras från det vanliga lönekontot till depån. Därefter är det bara att börja handla. Använd däremot bara pengar som går att undvara under en längre tid.

För aktier för en privatperson är en långsiktig investering och bör tänkas igenom noga. Det gäller det att spara långsiktigt så att en nedgång i ekonomin, och därmed börsen, inte sätter spararen på pottan. Det är också viktigt att förstå att pengarna kan gå förlorade genom aktiehandel. Den som tänker spara en liten slant på aktier gör rätt i att välja ett tryggt och solitt företag och satsa på ett långsiktigt innehav. Den som har pengar nog att våga chansa lite, kan välja ett lite mer riskfyllt företag. Men använd inte gärna semesterkassan till att hitta det stora klippet. Det fungerar ytterst sällan.

Det är också viktigt att komma ihåg att varje köp och sälj av aktier kostar en courtageavgift. Däremot finns chansen att få utdelning på aktierna om det går bra för företaget. Det betalas ut till aktieinnehavarens konto, och ger inkomster utan att behöva sälja eller köpa.