SMS-lån

När pengarna sinar och utgifterna fortsätter att löpa finns det många som får lite panik. Det har andra lärt sig att tjäna pengar på. För när utgifterna ändå måste betalas är det många som söker enkla vägar ut ur fällan.

En av de enkla vägarna som många numera ser, särskilt unga människor, är att ta SMS-lån. Men det kan bli dyrt och straffa sig.

Vad är SMS-lån

SMS-lån, eller snabblån som de också kallas, är lån som är enkla att få och som ska betalas tillbaka nästan lika snabbt som lånet ges ut. Det handlar nästan alltid om mindre summor som lånas, från en femhundring upp till några tusenlappar, som privatpersoner lånar för ren konsumtion. Det som gjort att lånetypen kallas för SMS-lån är att ansökan om lånet faktiskt sker via SMS. Det finns sällan någon faktisk person att komma i kontakt med.

Snabb utbetalning

Allt vad gäller ansöka och kontakt med SMS-företaget sker automatiskt, vilket snabbar upp processen avsevärt. Det är bara att skicka ett SMS till kreditföretaget, med information om personnummer, adress och telefonnummer, samt det belopp som ska betalas ut. Inom en kort stund finns svaret på mobilen. Om svaret är att personen får lånet sätts pengarna in direkt på det konto som anges. När SMS-lånen kom år 2006, skedde detta inom femton minuter. Men storbankerna har stoppat den snabba överföringen och numera kommer pengarna ofta dagen efter en godkänd ansökan.

Krav

För att få lånet krävs ofta någon form av inkomst, ett svenskt bankkonto och ett riktigt telefonabonnemang. Det fungerar inte med mammas telefon, eller en kontanttelefon. Då blir svaret alltid negativt. Villkoren för lånet när det beviljas är sedan enkelt. En person får tillgång till pengarna i en månad, och sedan ska de betalas tillbaka till kreditföretaget. Förutom lånebeloppet ska en uppläggningsavgift betalas.

En snabbtitt på lånevillkoren ger att det kostar någon hundralappar att låna den där tusenlappen. Inte jättemycket, kan tyckas. Men jämfört med bankerna är det milsvid skillnad. För den effektiva räntan blir närmare 700-800 procent per år, vilket i många fall kan ses som rent ocker.

Ses som en faktura

Tyvärr är det inte nog med det. Den person som inte sedan kan betala tillbaka beloppet inklusive avgifter hamnar snabbt hos inkasso och sedan hos kronofogden. Det kan låneföretaget göra, då de i samma veva som ansökan godkänns skriver ut en faktura med 30 dagars förfallotid. Så då är snöbollen i rullning om betalning inte sker innan förfallodagen. Det här drabbar alltfler individer.

Under 2009 hamnade 46 500 personer i kronofogdens register, bara på grund av SMS-lånen. Där visar det sig också att antalet unga som tar lånen dominerar, och dessa kan få problem under lång tid framöver, när de blir satta i skuld så tidigt och hamnar i kronofogdens register. Så ett SMS-lån kan bli en dyr affär för en enskild person, även för en något äldre person. För även där ökar antalet fall som hamnar hos kronofogden.

Deklarationstider

Just när vi trodde att vi var klara med problemen dyker ett problem till upp. Det är när det är deklarationstider. I normala fall kan en privatperson som tagit ett lån deklarera lånekostnader som förlust av kapital. Det går inte genom denna hantering, då de avgifter som betalas inte ses som låneräntor, utan uppläggningsavgifter för själva fakturan. Smart av SMS-företagen, dåligt för individen.

Företagen

Idag finns ett tjugotal företag som specialiserat sig på SMS-lån. Alla är dock inte SMS-företag, utan vissa arbetar över webben, även om de i grunden fungerar på samma sätt. Den här typen av blancolånföretag har inte alls samma krav på sig som riktiga banker. Det krävs enbart att ett företag registrerar sig till finansinspektionen, och sedan kan de köra igång. Det har visat sig att de inte ens gör detta, innan de drar igång. De skriver glatt ut fakturor till personer som ansöker om lån. Det enda som de har är en faktureringsadministrativ avdelning, en SMS-tjänst och ett bankkonto. Mer behövs egentligen inte, förutom en del budget till reklam så att folk hittar företagets SMS-nummer.

Stoppa dem?

Myndigheterna och företag har sett problemen med dessa SMS-företag och både EU och inom Sverige görs ansträngningar för att åtminstone hejda den enkelhet varmed lånen ges. Bankerna fördröjer ibland betalningar, och vissa vägrar förmedla pengarna. Även om det här framför allt varit ett nordiskt problem, och nästan unikt för Sverige till en början, har fenomenet börjat sprida sig inom Europa. EU har nu lagt krav på att alla lån över 200 Euro ska ses som sedvanliga banklån, oavsett vem som förmedlar dem, men Sverige som land har inte hängt med på det än. Det lär komma.

Alternativ

För de allra flesta är det mycket bättre att försöka hitta alternativ till SMS-lånen än att falla för frestelsen. Att tala med de som man är skyldig pengar är en bra början. De flesta seriösa företag erbjuder avbetalningsplaner vid behov. En annan lösning är ett äkta blancolån hos en bank, försöka få någon inom familjen eller vänkretsen att ställa upp för en, eller att om möjligt helt avstå från konsumtionen som lånet skulle innebära. Risken för att hamna i onåd hos kreditföretagen framöver är som sagt stor med SMS-lån, vilket är det främsta argumentet för att inte vända sig till dem.