Bilfinansiering

En ny bil kostar pengar. Därför väljer många privatpersoner att finansiera sitt bilköp via en bank eller ett kreditinstitut.

Många bilfirmor hjälper också till med bilfinansieringen, via en samarbetspartner. Det vanligaste sättet att finansiera en ny bil på är ett billån. När den gamla bilen börjar lida mot sitt slut och det är dags för en ny handlar nyköpet ofta om stora pengar, även om en bil råkar vara begagnad. Få personer har möjlighet att köpa en ny bil utan att få hjälp med investeringen. Som tur är går det ganska lätt att ta ett billån för den nya bilen. Än bättre, ett billån kan även tas av den person som söker en bättre begagnad bil. Den som har ett företag kan också välja billeasing.

Bilfinansiering

Ett billån är ett lån där bilen är säkerheten. Lånet kan tecknas på bank eller på ett annat kreditinstitut som specialiserat sig på just billån. Eftersom det finns en säkerhet i botten är lånet relativt billigt att teckna. De flesta banker godkänner ett lån om upp till 80 % av bilens värde. Men vissa är värre än så och kräver ingen kontantinsats alls från köparens sida om köparen är ett företag. Det är konsumentkreditlagen som har satt gränsen för hur stor andel en person får låna för att köpa en bil.

Räntan

Räntan varierar mellan olika företag. Det finns också stora skillnader på ränta beroende på det belopp som ska lånas och vilken egen kontantinsats som köparen kan bistå med. Vanliga belopp under sommaren 2010 är 4 – 12 %. Det finns också de som ligger en bit under, så det lönar sig verkligen att jämföra olika låneinstitut med varandra. Räntan är dock inte den enda kostnaden. Det är vanligt med ganska höga uppläggningsavgifter för lånet. Till det kommer ofta en aviavgift som utgår varje gång en inbetalning ska ske. Det ska läggas in i den faktiska kostnaden för lånet.

Krav

För att få ta lånet måste bilen nästan alltid köpas via en auktoriserad bilhandlare. Men det finns undantag. MyMoney, till exempel är en uppstickare som både erbjuder låga räntor och lån till köp av en bil som köps begagnad av en privatperson. Däremot går det knappast att låna till en bil som köps utomlands.  Det gäller oavsett om bilen är ny eller begagnad.

Lånet har en ränta som kan vara rörlig eller fast. Till det kommer ett krav om att amortera billånet. Det går att välja återbetalningstid, och ofta rör det sig om att betala av lånet i mellan två och sju år. Men om bilen blir äldre än tolv till femton år gammal vill många banker ändå ha tillbaka sina pengar. Ett billån på en begagnad bil blir därmed ofta ett lån med kortare betalningstid.

Värdet på bilen

Det gäller också ofta att bilen ska kosta en viss summa. Vilket värde en bil som köps för lånade pengar måste ha varierar mellan bolagen. Billiga bilar är det svårare att långa pengar till. Vissa företag tar inte emot låneansökningar där bilens värde understiger 40 000 kronor. Till det kommer att bilen inte får levereras innan lånet är klart, och att billånet måste betalas tillbaka så fort bilen säljs. Då försvinner ju säkerheten för banken.

Restvärde

Den person som byter bil ofta, har svårt att ta längre billån. Då finns det en annan lösning. Det är att ta ett billån med restvärde. Ett sådant billån ger en lägre månadskostnad, än om bilägaren skulle försöka betala av hela lånet på några få år. Amorteringstakten anpassas istället till det värde som går förlorat i bilen för vart år som går, det vill säga värdeminskningen. Skulden blir då aldrig större än att det går att sälja bilen för det belopp som lånet ligger på.

Billeasing

Leasingslösningar är framför allt inriktade mot företag som byter bilar ofta. Men det passar också vanliga företagare som behöver en bil i sin dagliga verksamhet. Det går också att leasa en bil som privatperson, men det är ofta förenat med en ganska hög kostnad. Vid leasing så äger banken eller bilfirman bilen. Företaget betalar i sin tur en leasingavgift för rätten att använda den. Det ses som en rörelsekostnad i företagets bokföring.

Fördelar

Leasing har, tack vare sina fördelar med att ett företag inte behöver ligga ute med stora pengar, blivit en klar favorit bland företagen. Det är en ganska fördelaktig form av finansiering av bilar för företaget, då 50 % av momsen på avgiften kan dras av. Leasingavgiften är också avdragsgill mot det resultat som företaget visar.

Välja billån

Det finns en uppsjö olika aktörer på billånsmarknaden. Många bilhandlare har en aktör som de samarbetar med och som de gärna ser att sina kunder anlitar. Det är bara det att de inte alltid är de bästa. De allra flesta godkänner ett förhandsbesked för billånet, innan köparen bestämt sig exakt för vilken bil de vill ha.

Jämför olika företag mot varandra och ta kontakt med dem för att se vem som ger de bästa villkoren. Tänk också på att långsam amortering inte alltid är det bästa. Om bilen säljs och lånet är högre än värdet på bilen blir det dyrt. Då skulle ett lån med restvärde varit ett bättre alternativ, alternativt en snabbare avbetalningstakt.